luni, 17 decembrie 2012

Lisa See: Fetele din Shanghai

Lisa See
Fetele din Shanghai
(Shanghai Girl, 2009)
Editura Alfa, 2011
traducere de Valentina Tache
Design coperta: Alexandru Novac
Lisa See este o scriitoare populara, avand scrise numeroase bestsell-uri; astfel, sper ca nu ajung prea departe presupundand ca si dvs. ati trecut, macar o data, cu privirea peste un titlu de al ei. S-ar putea sa fi remarcat Floare de Zapada si evantaiul secret, sau mai recent, Dragostea Florii-de-bujor.

Din ce am citit eu de ea, factorul comun era mai tot timpul China. Aici, in Fetele din Shanghai, intra in centrul actiunii doua surori: Pearl si May. Timpul este unul fermecator al anilor '30 in Shanghai, care era poreclit la aceea vreme micul Paris al Asiei. Cele doua surori sunt unele dintre cele mai frumoase tinere ale orasului; pozeaza pentru cei mai in voga artisti ai vremii, iar pe de alta parte, se distreaza la numeroase petreceri. Lumea lor pare lipsita de griji, asemenea unui basm in plina desfasurare.
 
Caracteristic Lisei See, acest castel de vis este distrus. Bombele japoneze distrug orasul, fortand locuitorii orasului sa-si paraseasca casele cu repeziciune. Pearl si May fug de catastrofa razboiului catre America, loc poreclit Muntele de aur.  Cele doua trec prin intamplari care va vor taia respiratia: pline de violenta si ghinion. Intre prima faza a romanului, cand echilibrul este intact si fata de cele ce urmeaza exista un contrast izbitor. Haosul razboiului aduce panica; multa lume nu pricepe ce se-ntampla. Este un moment in care numai cei mai puternici supravietuiesc.
 
Per total acest roman spunea povestea luptei pentru supravietuire, fiind vorba despre doua surori in stare sa sara in foc una pentru cealalta. Ele reusesc sa recapete echilibrul initial dupa ani de fuga si mizerie. Fuga de razboi, in prima parte, iar apoi de rusinea si tristetea adusa de el. Lisa See construieste un univers impresionant, reusind sa creeze sentimentul de autenticitate. Nu exista dialoguri exagerate, ori cuvinte care nu par la locul lor.
 
Daca va impresioneaza si va provoaca placere o astfel de poveste intensa inspirata din fapte ce ar fi putut avea loc pana la urma, va recomand Fetele din Shanghai, caci cred ca o sa apreciati munca autoarei.
 
Mie una mi-a placut ca, pe langa o cuplare de intamplari interesante, am si invat ceva despre al doilea Razboi Mondial. Lucruri pe care inainte nu le stiam, ori chiar mi s-a parut ca am atins bucati dintr-o vreme demult apusa (Asia interbelica, razboiul catastrofal, America anilor '50).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu