luni, 6 februarie 2012

STIINTA SI TEHNICA/Februarie 2012

Dupa post-ul anterior, sper ca m-am facut remarcata ca o fana a revistei Stiinta si Tehnica. Ca tot veni vorba, mi-am zis (de ce nu?) sa anunt ca am toate numerele! Imediat cum am si scris ca deja mi se pare macar suspect anuntul meu. Sa fie de vina vreo frustrare din copilarie? Ca celelalte fetite aveau mai multe chestii sclipicioase, roz si pufoase decat mine? Ce perle ies din gura mea! In fine, lasa asa, ca merge, pari intelectuala poate, nu se stie, se creaza vreun club cu colectionari de reviste.
Coperta ,,Stiinta si Tehnica", numarul 11, anul 2012,
februarie
Sa las scaparile mele deoparte precum si incercarile esuate de a fi amuzanta, si sa trec pe scurt continul revistei:
  • STIRI: Dovezile existentei vietii pe Venus, niste erori grosolane/ pg 14. Respectatul savant rus Leonid Ksanfomaliti a scris un articol in care sustinea ca pe planeta Venus au fost fotografiate forme de viata. Din abundenta de poze atasate anuntului se poate observa un obiect ciudat ce aminteste cu un crab care pare sa-si schimbe pozitia. Dupa ce poza a starnit numeroase controverse, un alt specialist a observat ca obiectul vizat nu era decat o componenta a sondelor spatiale. Deci, fara extraterestrii si forme de viata deosebite? Se pare ca da, era doar o alta eroare umana.
  • UCRONIE: Ce s-ar intampla daca...temperatura globala ar creste cu pana la 4 grade celsius?/pg 46. Incalzirea globala este un lucru concret. Este un lucru nou, nemaitrait de omul modern. Cele mai pesimiste previziuni aratau cresteri cu pana la 6 grade celsius pana la sfarsitul secolului. Groelanda este in plina topire, iar pana in 2050 este posibil ca topirea ghetariilor sa devina ireversibila, iar de aici incalzirea creste pana in necunoscut, apele se topesc, inundatii, extinderea deserturilor, creste nivelul marii la un nivel inimaginabil, uragane... Urmeaza o detaliere pe grade si ani cu efectele din toate continentele, demna de un scenariu SF cu tema apocaliptica, insa este pe cat se poate de reala. Rezultatul? Pe la finele lui 2100 planeta va fi atat de data peste cap incat oamenii nu-si vor mai gasi locul pe Terra.
  • PSIHOLOGIE: Afla povestea stiintei care incearca sa faca lumina in tenebroasa lume a crimei/pg 52; Este investigata lumea criminologiei, stiinta care se ocupa cu domeniul ucigas, circumstantele crimei cat si omul in sine sunt analizate si din punct de vedre psihologic, biologic si civic, aparand si cateva memorabile citate din Freud&Dostoievski.
  • ATRONOMIE: Ocolul Soarelui in 365 de zile: cu cine se intalneste planeta noastra de-a lungul unui an?/pg 76;
  • FIZICA: Daca psihoistoria lui Asimov devine realitate?/pg 89;
  • RECOMANDARI: Carte: ,,Este Dumnezeu Matematician?" de Mario Livior nu incearca sa afle natura lui Dumnezeu, ci daca matematica preexista in natura independent de creierul uman sau daca reprezinta, pur si simplu, o constructie a acestui creier. O istorie pasionata a matematicii din Antichitate pana in prezent accesibila si amatoriilor. Tentant, nu?



Un comentariu:

  1. Buna ziua. Am o mare rugaminte: abia acum am aflat de articolul Daca psihoistoria lui Asimov devine realitate? din acest numar al revistei, dar din nefericire nu mai gasesc niciun exemplar al acesteia. As dori foarte mult sa citesc articolul si va rog daca sunteti de acord si daca este posibil sa-mi trimiteti o copie scanata a acestuia (decebal13@yahoo.com). Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere