luni, 6 februarie 2012

STIINTA SI TEHNICA/Ianuarie 2012

Poza din revista ,,Stiinta si Tehnica", numarul 10, anul 2012, ianuarie
Doresc sa va prezint o revista care a aparut inca anul trecut: Stiinta si Tehnica. La pretul de 8.8 de lei, aceasta revista lunara isi propune sa prezinte, atat oamenilor simpli, fara mari cunostinte in domeniul stiintelor, dar totusi interesati de ultimele descoperiri, cat si celor ,,mai dotati" reportaje de buna calitate, accesibile, de ultima ora. Mi se pare o revista interesanta, iar in comparatie cu National Geograpic (atat revista cat si programul TV), care in ultimul timp ma sufoca cu prea multe poze, cat si toate cele de la Discovery, revista Stiinta si Tehnica a devenit prima mea optiune, mai ales ca este scrisa de romani pentru romani, calitatea nefiind afectata.

Cat de inteligenti suntem de fapt?/S&T/paginile 44-61, din DOSAR

Pentru a ne raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa intelegem ce este inteligenta. Cum o putem clasifica? La inceputul sec. XX confectionarea uneltelor si limbajul complex erau aptitudinile necesare pentru o fiinta inteligenta. Pentru a continua, trebuie sa acceptam ca si noi suntem animale, fiind cea mai inteligenta specie. Dar, daca tinem cont ca ceea ce animalele pot invata de la mediu lor de viata depinde de la un spatiu la altul, oamenii de stiinta care au enuntat intaia teorie au modificat-o, afiramand in cele din urma ca ,,inteligenta nu este altceva decat un anasamblu de abilitati speciale care a evoluat ca raspuns la diferitele medii. Recent mai multi cercetatori au cazut de acord ca flexibilitatea mentala si comportamentala poate fi considerata o buna metoda de a masura inteligenta animala."

Din faptul ca animalele pot invata unele de la altele (ma refer acum la maimute) am putea trage concluzia ca animalele au cultura propie. Insa, chiar si asa, orice animal a fost dresat de catre om (cimpanzei, gorile, papagali sau delfini) nu a depasit capacitatiile unui copil de 3 ani. In revista ni se detaliaza o intreaga poveste a unui papagal care nu numai ca a si-a asumat un vocabular de 150 de cuvinte, intelegandu-l pe fiecare in parte, fiind in stare sa-l foloseasca cand avea nevoie, dar, care a si inventat unul nou.

In continuare, este analizat mitul comform careia folosim numai 10% din creier, se vorbeste despre inteligenta artificiala si se aprofundeaza limitele inteligentei umane. Exista o probabilitate ca oameni sa se afle intradevar la capatul evolutiei, iar visele cu privire la petformante uluitoare destinate creierului uman sa fie desfiintate. Din cauza ca materia cenusie a incetat sa mai evolueze, creierul este impins la maxim. Urmeaza sfarsitul speciei noastre, atat de natural pe cat poate surveni, pe baza geneticii sau a greseliilor inevitabile in mentinerea planetei? Omul se va impinge la autodistrugere? Ori, ajungang la capatul drumului, ne asteapta mari revelatii?

Alte articole interesante: STIRI: KEPLER 22b/pg 14; UCRONIE: Daca omul ar fi fost astazi contemporan cu Homo neanderthalenis?/pg 38; CERCETARE: Calitatile misterioase ale apei/pg 62; PSHIHOLOGIE: Odios si macabru/ pg 86; RECOMANDARI/pg 105.

Foarte bine documentata si organizata, cu multe poze, dar nu in exces, menite sa atraga interesul, va recomand in continuare sa cititi revista Stiinta si Tehnica, de o grafica surprinzator de buna.

Site-ul oficial al revistei, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu